Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2024

Május-júniusi összevont számunkat Magyarország első WELL minősítésű irodájának bemutatásával kezdjük. A minősítés megszerzéséhez az irodának közel ötven kötelező és több mint negyven szabadon választható követelményt kellett teljesítenie. A helyszíni méréseket öt témakörben végezték: levegőminőség, hőkomfort, vízminőség, akusztika és megvilágítás. Az előrelátó és alapos tervezés, a szakszerű kivitelezés és a gondos épületüzemeltetés lehetővé tette, hogy az irodában igazoltan egészséges beltéri környezet jöjjön létre.

Következő cikkünk szerzői azt vizsgálták, hogy milyen feltételekkel és hol kellene elhelyezni Budapest második hulladékhasznosító erőművét. Budapest déli határában három távhőkörzet, Kelenföld, Csepel és Kispest ellátását találták optimálisnak. Mivel a zónák hőigénye nagymértékben eltérő, vizsgálták, hogy melyik ellátási zónakombinációt kell megvalósítani. Az eredmények alapján legkedvezőbb lehetőségként a szerzők a Kispest + Csepel kombinált kapcsolási sémát emelik ki.

Hírt adunk arról, hogy Construma Díjat kapott a NILAN VP 18 M2 rendszere, amely aktív hővisszanyeréssel szellőzteti a lakást, az épületből elszívott meleg levegőben lévő energiát visszanyeri és átadja a befújt levegőnek. A rendszer nyáron lehűti a lakásba áramló friss levegőt, a hűtés során keletkező hulladékhővel pedig elkészíti a használati melegvizet.

A REHVA Journalból átvett angol nyelvű cikkünk a körkörös gazdaságról szól. A BUS-GoCircular projekt újradefiniálja az építési gyakorlatokat. A körforgásos gazdaság alapelveinek minősítési kerete 9 fő feladatból áll és minden feladat további 8-10 részfeladatra oszlik. Az egyes részfeladatok jelzik azt a szakmát, amelyik az elvet tevékenységében meg tudja valósítani (pl. építész, építőmérnök, épületgépész mérnök). A körkörös gazdaság nagyobb mértékű alkalmazása révén kevesebb hulladék keletkezik, ami csökkenti a környezeti hatásokat és az életciklus költségeit.

A BIOKOPRI Kft. által forgalmazott kazánok közül bemutatjuk a Termo Max elektromos kazánok tésztagyári alkalmazását, amely mellett a környezetvédelem, a zöldenergiára való átállás, a légszennyezés csökkentése és gazdasági szempontok miatt döntöttek. Ugyancsak környezetvédelmi szempontok és az elmúlt években megemelkedett szénhidrogén energiahordozó árak miatt döntött a beruházó a földgáz és hasábfa tüzelés kiváltásáról fa apríték égető kazánokkal. A cikkben a szerző bemutatja a Centrometal apríték tüzelésű kazánokat és a kapcsolódó rendszerelemeket.

Következő cikkünk szerzője a szellőzőrendszer karbantartásának fontosságáról ír. A karbantartás elhanyagolása csökkentett hatékonysághoz, nagyobb közüzemi számlákhoz és idő előtti meghibásodáshoz vezethet. A rendszeres javításokba és az alapvető karbantartásba való befektetéssel meghosszabbítható a szellőztető rendszer élettartama.

A következőkben két ünnepi rendezvényről számolunk be. A Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség szakma-baráti körben ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját. A Szövetség elnöke köszöntötte rendezvény résztvevőit, majd szólt a Szövetség tevékenységéről.

A Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karán jubileumi díszokleveleket adtak át. Szerzőnket kérték fel, hogy köszöntse a megjelenteket, ebből a köszöntőből idéz gondolatokat.