Biztonságos és hatékony vízfertőtlenítés
Még nem érkezett hozzászólás!
ProMinent Magyarország Kft.
Biztonságos és hatékony vízfertőtlenítés
A vízfertőtlenítés meghatározó jelentőségű probléma a XXI. században. Ez nem csak az ivóvizet érinti, de a használati vizet, az ipari termelésben felhasznált vizet és a hűtővizet, uszodavizet is. A cél mindig olyan fertőtlenítési eljárás alkalmazása, amely nem ártalmas a környezetre, ugyanakkor hatékony és költségtakarékos.
A ProMinent egyetlen, hozzáértő forrásból biztosítja ügyfelei számára az összes fontos technológiát.
A nyersvíz gyakran tartalmaz baktériumos szennyeződéseket. Az ivóvíz termelési folyamatokban gyakran biológiai szennyeződéseket tartalmazó felszíni, vagy parti szűrésű vizet használnak. Ebben az esetben a fertőtlenítés elengedhetetlen. A különböző iparágakban – például az élelmiszer-, ital-, vagy gyógyszeriparban – felhasznált vizek fertőtlenítése manapság szintén magától értetődik. A keringetett vizek fertőtlenítése is – például hűtés, szellőztetés és légkondicionálás – előnyösnek, néhány esetben létfontosságúnak bizonyult. Az elmúlt években a hűtő-/fűtővíz rendszerekben jelenlevő legionella baktérium okozta fertőzés nagy nyilvánosságot kapott.
A különböző típusú vizek fertőtlenítésére egész sor módszer és technológia létezik. Ezek mindegyikének megvan a maga előnye és hátránya. Hogy melyik technológia a legmegfelelőbb egy egyedi alkalmazáshoz, az sok tényezőtől és kikötéstől függ. A ProMinent a fertőtlenítési technológiák széles portfolióját kínálja. Ez azt jelenti, hogy szakértőink beazonosítják és ajánlatot tesznek a specifikus igényekhez optimális technológiára.
Gyakran előfordul, hogy különböző technológiák kombinációja felel meg legjobban a kiszabott követelményeknek a leghatékonyabb és a leginkább költségtakarékos módon.
A különböző fertőtlenítési eljárások rövid összegzése
Klórozás
A klórozásnál klórgázt, nátrium vagy kalcium-hypokloritot adnak a vízhez. A szükséges mennyiség a víz klórigényén és a fertőtlenítési elvárásokon múlik. A hatékony fertőtlenítéshez legalább 20 perc reakcióidő is szükséges. A klórozás hatékonysága nagyban függ a víz pH értékétől. Különösen szerves szennyeződéseket tartalmazó vízben jelentkezhet szag- és ízeltérés, valamint nemkívánatos melléktermékek keletkezhetnek, mint például a klóros szénhidrogén. Az ismételt baktériumképződés kiküszöbölésére adagolt klór jelentőségét rendszerint túlbecsülik, hiszen a klórkoncentráció gyorsan csökken a csőhálózatban keletkező elkerülhetetlen klórveszteség miatt. A klórozás a leggyakrabban alkalmazott fertőtlenítési eljárás, amelyet sok különböző területen használnak vízfertőtlenítésre.
A klórozásra alkalmazott vegyszerek szállításának és kezelésének megkönnyítésére a fertőtlenítéshez használt klór konyhasóból költségkímélő módon a helyszínen is előállítható a ProMinent CHLORINSITU® berendezéseivel. Sós víz elektrolízise közben klór és nátriumhidroxid keletkezik. A membrános berendezések előnye a magas hatásfok.
CHLORINSITU® III berendezés
További részletek lapunk 2014/7-8-as számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll (regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).